vrijdag 23 december 2022

Achter de schermen

Het wekelijks organiseren van de koffietafel vergt veel tijd en energie. Het is niet alleen een kwestie van koffie of thee zetten. De ontmoetingsruimte moet eerst ingericht worden. Dat betekent een lange tafel maken van een aantal losse tafels en de stoelen uit de opslag halen en om de tafel plaatsen. Daarnaast moet de tafel gedekt worden en de voorbereidingen voor thee of koffie gedaan worden.
Eén keer in de maand volgt na de koffie de soep. Er worden een dag eerder twee grote pannen met soep klaargemaakt. Een ervan doet Sonja. Ze doet dit op de avond ervoor. Vooraf doet ze de nodige inkopen.
Omdat ze het gisteren al druk had met de hulpverlening in Lelystad, heb ik dit keer de inkopen gedaan. Ik heb ook de kippensoep voorbereid. Dat hield in het koken, fileren en snijden van de kip en het draaien van gehaktballetjes van 500 gram rundergehakt. Sonja heeft de soep in de avond afgemaakt.
Als de gasten vertrokken zijn, worden de tafels afgeruimd en op hun oude plek gezet en de stoelen weer teruggezet in de opslag. Al het servies, het bestek en eventueel de soeppannen worden meegenomen naar huis. Daar wordt de hele reutemeteut afgewassen (twee theedoeken nodig)en weer in de kunststof kratten opgeborgen op zolder. Tot een volgende keer.
Natuurlijk wordt ook de administratie bijgewerkt. De vrijwillige brijdagen en de gemaakte kosten (kassabonnen) worden keurig vastgelegd. Ergo : het is niet enkele even koffie drinken en/of soep wegslurpen. Er gebeurt achter de schermen veel mee.