dinsdag 20 december 2022

Leren lopen

Al eerder verweet ik Nederland dat het verzuimd heeft de koloniën zelfstandig te maken. De bevolking leren op eigen benen te staan. Ze zijn enkel leeggezogen en vervolgens als oud vuil achtergelaten. Die (schuld)situatie moet alsnog aangepakt worden. Ik vind dat Nederland daarin nog een zeer grote taak heeft.
Ik zou het geen goede zaak vinden om inwoners en/of de lokale regeringen geld te geven. Nee, ik zou hen helpen met het opbouwen van de economie, door samen bedrijven en winkels op te zetten. Samen met het opleiden van mensen, moeten de voormalige koloniën zelfvoorzienend gaan worden. Hopelijk trekt de aanpak de eerder vertrokken mensen aan, die hier en elders een goede opleiding hebben genoten.
Gedurende die periode van hulp, moet Nederland geleidelijk de regie overdragen. Als Nederland daarna de hulp stopt, is het aan hen om in hun eigen toko te runnen. Dan kunnen ze of hun slag slaan of failliet gaan. Als daarna de boel ineen klapt (wat niet te hopen is), dan is het hun eigen pakkie-an. Ik denk dat op deze manier ook bijgedragen wordt aan de wens van veel andere Antillianen en Surinamers (die zijn er ook!), die stellen niet zo met het verleden bezig te zijn maar met hun toekomst.