vrijdag 16 december 2022

Vakmanschap

In Berlijn is in een hotel een enorm aquarium spontaan opengebarsten. Een miljoen liter water met vissen verspreidde zich over de vloer van het hotel. De bekende Duitse 'Gründlichkeit' is blijkbaar ook voorbij.
Gisteren heb ik in de deur van de badkamer een rooster omgekeerd. Toen we hier kwamen wonen had de badkamer last van schimmel tegen het plafond, ondanks dat er boven de douche een afvoer is van de mechanische afzuiginstallatie. In de badkamer was ook sprake van onderdruk. Dat merkten we vooral als we de deur wilden openen. Dan was het net of iemand of iets hem tegenhield. Om niet met een open deur te hoeven douchen is de woningbouw gevraagd daar iets tegen te doen.

De deskundige wilde eerst de deur inkorten, maar dat vonden we geen mooie oplossing. Dus werd gekozen voor een rooster in de onderkant van de deur. De deur ging eruit en werd meegenomen. Na terugkomst bleek de deur op twee plaatsen beschadigd. In een hoek van het geplaatste rooster was het hardboard gescheurd. We zouden een andere deur met rooster krijgen, maar dat is, ondanks onze herinneringen blijkbaar een tienjaren plan.
Het kunststof rooster heeft gekantelde lamellen. Het gevolg was, dat als je bij de wastafel staat je een koude luchtstroom over de benen en de rug voelde. Dus heb ik het rooster omgekeerd, zodat de luchtstroom naar de vloer geleid wordt. Het rooster was met drie schroefjes bevestigd. Die waren zo verwijderd. Maar het vervolgens verwijderen van het roosterdeel aan de binnenkant van de deur was een crime. Het rooster zat muurvast in de deur geklemd. Na veel gedoe kreeg ik het eruit. Toen zag ik dat de gezaagde opening over het geheel te klein was. Als ik zo'n klusje zou doen, dan boor ik na het wat ruim aftekenen (het rooster heeft een brede lijst), eerst op alle hoeken een gat. Zodoende kan de decoupeerzaag erin. Nu zag ik dat op de hoeken blijkbaar gaten waren geslagen of zo. Het zag er erg ruw / vernield uit. De eerder geconstateerde beschadiging was daar een gevolg van. Wat een prutsers! Ik heb het geheel stofvrij gemaakt en de scheur wat gelijmd. Toen het rooster ondersteboven er weer ingedrukt en vastgeschroefd.
Vanmorgen was het gevolg van de ingreep duidelijk merkbaar : geen koude luchtstroom over het lijf!