zondag 11 december 2022

Overdreven pakket van zwarte eisen

Ja, zo noem ik het maar. Diverse organisaties hebben aan dit kabinet eisen gesteld aan het plan om excuses aan te bieden vanwege de slavernij. Ik zei het al veel eerder, dat die donkere kant van de maatschappij met veel meer eisen zou komen. De wat mij betreft onnodige excuses zijn niet genoeg. In het eisenpakket ontbreken volgens mij nog wat items. Zoals alle 'zwarte' gevangen vrijlaten (want gevangenissen doen aan slavernij denken) en elke 'zwarte' is vrijgesteld van werken, omdat hij/zij recht heeft op een uitkering op modaal niveau. Reizen naar het land van hun culturele achtergrond moet op kosten van de Staat kunnen.
Ik gebruik het woord zwarte, omdat de slavernij een zwarte bladzijde in onze prehistorie is en het woord neger voor die groep onprettig klinkt.
Welke van deze notoire zeurpieten heeft ooit onderin een zeilboot van Afrika naar Amerika gevaren? Welke hedendaagse zeurpiet heeft katoen geplukt? Welke nog in leven zijnde Nederlander is actief daarbij betrokken geweest? En nu maar hopen dat er straks geen enorme volksverhuizingen vanuit Afrika en de Amerika's naar hier komt, vanwege al dat gratis geld. Houdt het dagelijks gezeur over slavernij dan eindelijk op? Ook op het werk wanneer er iet gedaan moet worden?
Als dit gedoe achter de rug is (al verwacht ik dat, zelfs als zouden ze hun zin krijgen, niet), komen wij nazaten van de Indische slaven, dan ook eindelijk eens aan de beurt? Er zijn er die dit nog meegemaakt hebben.
Oké, het klinkt allemaal wat hard. Ik ben bevooroordeeld, want ik heb geregeld met Antilliaanse en Surinaamse mensen met kroeshaar gewerkt. In alles wat hen gezegd werd binnen het kader van het werk, kwam de slavernij naar boven. Ze wilden niet op tijd komen en ook niet werken. Er was slechts één uitzondering : Richard. Gelukkig zijn er meer.
Na de slavernij in Indië moet men over 100 jaar de Marokkaanse en Turkse gastarbeiders van de jaren 60 en 70 excuses aanbieden en over 200 jaar aan de Polen en Roemenen. Ik zie slechts één mogelijk voordeel : misschien wordt de VOC mentaliteit in Nederland wat minder, omdat het zoveel geld kost en enkel ellende oplevert.
Na al deze ellende zal er ongetwijfeld een zwaar eisenpakket uit Oekraïne komen. De nabestaanden vinden dat wij hen niet beschermd hebben.
O ja, schadevergoeding graag onder verrekening van de schade die zij via criminaliteit en fraude met uitkeringen in Nederland hebben aangericht.