donderdag 1 april 2021

Denken en doen

Als ik in mijn herinneringen duik, gaat het vaak over denken en doen. Het denken deed ik vaak met mijn oudere broer Joop. We informeerden elkaar over allerlei zaken en stelden elkaar vragen. Het aandachtsgebied was nogal breed : sport, politiek, vervoer (scheep- en luchtvaart, auto's enz.), militair, muziek en films. Dat begon al toen we nog beiden op de lagere school zaten. Opmerkelijk eigenlijk voor die leeftijd. In de jaren 60, we waren tieners, kwam het accent te liggen op de popmuziek en films. Het laatste ook vanwege zijn werk als operator in een bioscoop. Er was ook iets op het gebied van bromfietstechniek. Later autotechniek. Als amateurs met een werkplaatsboekje sleutelen. Samen deden we ook aan denksporten, zoals dammen en schaken.
Met mijn jongere broer Ruud kwam ik in de doe-sfeer. We trokken vaak samen de polder in, gingen vissen, eieren zoeken, naar vogels, hazen enz. kijken, voetballen, hutten bouwen, vuurtjes stoken, ravotten en natuurlijk kattenkwaad uithalen. Ruud deed ook veel op het gebied van elektronica. Iets wat ik slechts zijdelings meemaakte. Hij heeft een paar handige apparaatjes voor me gemaakt. Zoals een toerental regelaar voor mijn boormachine (was toen iets nieuws) en een of ander kastje om de bougies van de Fiat een krachtiger vonk te laten geven. 
Er waren ook gemeenschappelijke interesses die wij alle drie hadden : denksport, muziek en voetbal kijken. Schaken en dammen waren overigens ook bezigheden van mijn zus en jongste broer (foto, Curaçao 1962).