zaterdag 30 september 2017

TV kijken

hutje in het bos
Ja, dat doe ik als AOW'er dus ook. En anders kijk ik af en toe, terwijl ik een puzzel oplos. Sommigen vinden het vreemd, dat ik bijvoorbeeld naar MTV kijk. Maar ook die zender heeft een paar interessante en leuke programma's. Interessant vind ik de programma's over tienermoeders. Interessant om te zien en te horen hoe onvolwassen tieners nog kunnen zijn. zonder dat ze het zelf in de gaten hebben, want naar ouders of ouderen wordt niet geluisterd. Het niet kunnen inschatten of overzien van de gevolgen van hun daden is erg opvallend. Dat schijnt te komen doordat op die leeftijd een bepaald deel van de hersenen nog niet helemaal ontwikkeld is. Misschien stuurde men daarom ook jongelui het leger in; onervaren en met onvolgroeide hersenen.
De houding van ouders van deze jonge zwangere vrouwen of moeders is ook erg verschillend. Van steunend tot afwijzend. Dat laatste vind ik zelf onacceptabel. Op een moment waarop je kind je het hardst nodig heeft, wijs je het de deur.
Er zijn ook tieners die uitdagingen aangaan. Van een liefdesverklaring tot een sportief doel. Leuk! Ze moeten zichzelf over drempels heenzetten. Er zijn ook ordinaire, walgelijke programma's, waarin het gedrag van jongelui nauwelijks van enige moreel besef getuigt. Die programma's volg ik niet.
Ik kijk wel graag naar programma's over mensen die dicht bij en van de natuur leven. Voornamelijk spelen die zich af in Alaska. Soms vergelijk ik hun manier van leven met die van mijn jeugd. Ik hield ook wel van avontuur, kamperen, hutten bouwen, jagen / vissen, vuurtjes stoken enz. En natuurlijk je eigen potje koken.
Sommige situaties verbazen mij. Zo zijn veel mensen erg afhankelijk van sneeuwscooters. Die vervoersmiddelen worden echter vaak slecht onderhouden. Met pech onderweg als gevolg. En dan geen reserve spullen en/of een reparatieset bij je hebben. Opvallend in een omgeving waar nauwelijks mensen wonen en dat men toch zulke risico's durft te nemen.
onderhoud plegen
De planning van werkzaamheden is soms ook anders dan ik gedacht of gedaan zou hebben. Midden in de winter een gat in de grond willen graven voor een nieuwe wc, bijvoorbeeld. Waarom gewacht tot de nood het hoogst is? Waarom niet in de zomer gedaan? En als er inderdaad beren in de buurt zijn, waarom dan geen tralies voor de ramen? In plaats van telkens geconfronteerd worden met schade en reparaties? Aan de andere kant maakt dat soort zaken zo'n programma leuk om te volgen. Al vraag ik me af hoe lang met name de oudere mensen zo'n avontuurlijk leven zullen volhouden. Ze zijn de hele dag bezig met overleven. Soms word ik van het kijken al moe....