dinsdag 19 september 2017

Een laddertje maken

Ik heb dus naast een leuk laddertje gegrepen. Ik sprak de eigenaar nog onlangs. Hij zei (eindelijk) dat hij het laddertje toch liever niet wegdeed. Prima, dan weet ik ook waar in aan toe ben. Namelijk zelf zo'n ding maken. Ik ga het gebruiken om op de beide vlieringen te kunnen komen.
Het concept is vrij simpel. Men neme twee balkjes van 2,40 meter lang voor de beide bomen en wat rondhout voor de sporten.
In de bomen boor ik op 30 cm afstand van elkaar gaten met een diameter die (bijna) gelijk is aan die van het rondhout. De sporten zijn na montage in de gaten 30 cm breed. De onderkant van de beide bomen zaag ik wat schuin af, zodat de ladder in schuine (klim-)stand vlak op de grond staat. Aan de bovenkant komen twee haken, zodat ik de ladder vast kan zetten. Zo'n ladder kent ook een ideale hoek om veilig te klimmen.
Nu ik dit zo schrijf, zie ik mezelf weer met een ladder van geringe hoogte naar beneden glijden. We waren toen de winkel aan het klaarmaken en ik wilde op een zoldertje, het plafond van de ruimte boven de balie, wat doen. Helaas viel mij niet op dat ik de enkele ladder (het bovenste deel van een dubbele) met de antislipdoppen naar boven had neergezet. Toen ik halverwege was begon de ladder weg te glijden. Daar stond ik dan. Even. Gelukkig was ik nog rustig genoeg om rechtop te blijven staan, zodat ik met beide voeten op de grond terecht kwam. Weer wat geleerd.
Een buurman van ons hing een keer aan de dakgoot. Ik zag zijn ladder voor ons raam voorbijkomen. Ik ben toen even gaan kijken. Hij had geluk dat ik thuis was, want verder was er niemand in de buurt. Ik liet het maar niet bij : "Hoi buurman! Lukt het?"
De haken aan de bovenkant van de bomen vallen om een ronde (cv) pijp, die ik tegen de randen van de vlieringen monteer. Daarna is het inhaken en klimmen maar! De ladder krijgt ook een kleurtje. Als ik hem dan verticaal ophang onder de vliering, kleurt die mooi bij de rest.
Toen ik dit nog een keer las, dacht ik : "Wat een werk! Ik lijk wel gek!" Dus ben ik maar eens op een advertentiesite gaan snuffelen. Daar zag ik een mooi, slank aluminium laddertje voor een appel en een fipronil ei. Dat heb ik vandaag opgehaald, na het bezoek aan de tandarts. Ik hoef het alleen nog wat in te korten, twee haken erop monteren en een kleurtje te geven. Fenna was door het dolle toen ze mijn oplossing zag.