maandag 25 september 2017

De teloorgang van Ajax

Vitesse verliest van een amateurclub. Ajax verliest zijn beurt van Vitesse. Zie waar de eens roemruchte Amsterdamse club zich nu bevindt : in dezelfde situatie als een jaar geleden toen Peter Bosz (met succes) het roer overnam. Bosz doet het overigens zeer goed in de Bundesliga met zijn Borussia Dortmund. Afgelopen weekend werd Mönchengladbach van het veld geveegd met 6-1!
De jonge, onervaren directie van Ajax heeft met het wegsturen van Peter Bosz een jaar opbouw overboord gegooid. En een paar miljoen vanwege het missen van de CL. De ongemotiveerde soms arrogant overkomende spelers gaven zonder moeite (oké, in ruil voor een hersenschudding)  ballen weg aan de tegenstander.
Keeper Jones van Feijenoord vond dat met een 0-1 achterstand tegen nota bene NAC Breda, hij wel even een persoonlijk duel aan kon gaan met een NAC speler. Hoe dom kan je zijn. Jones zelf spreekt van een risico nemen. Ik houd het op een totaal gebrek aan de juiste wedstrijdmentaliteit. Kunstjes uithalen prima, maar pas als men met 4-0 voorstaat.
Petje af voor het Duitse Hoffenheim, dat de uitwedstrijd tegen Mainz in de allerlaatste minuut met 2-3 winst afsloot. Typisch Duits : knokken tot de laatste seconde. De jonge trainer Julian Nagelsmann (29) heeft weer bewezen, dat een stervoetballer per definitie geen topcoach is. Nagelsmann is als trainer onderaan begonnen en heeft zich dankzij zeer goede resultaten, als pas 28 jarige, opgewerkt tot hoofdcoach van Hoffenheim. Zo hoort het.
In ons land is het de gewoonte geworden bekende voetballers via een snelle weg tot coach te bombarderen. Of een onervaren coach uit de Jupiler League aan te stellen bij een eens gerenommeerde club. Dat is vragen om problemen. Het Nederlands voetbal gaat steeds meer op een familiebedrijf lijken, waar het lichtste komt bovendrijven. Maar ach, in het land der blinden....