zaterdag 23 september 2017

Concept Swamp cooler

Zoals gezegd ben ik aan pionieren voor extra (rijwind)koeling in de cabine van de Ducato. Uiteindelijk kwam ik terecht bij de zogenaamde Swamp Cooler, een oplossing uit de jaren 60. Dat apparaat, dat aan de deur opgehangen werd, blies gekoelde rijwind naar binnen. Het koelen was gebaseerd op het principe, dat voor verdampen warmte nodig is. De swamp cooler bevatte dus ook water. De binnenkant van de buis was bekleed met stof en draaide door een bad van water. Soms deed men ook ijs in het water. Maar zover ga ik dus niet. Ik maak enkel gebruik van de rijwind.
Ik heb daarvoor van watervast verlijmd multiplex een plaatje gemaakt, dat ik tussen het raam en de sponning van het portier kan klemmen. Ik heb bewust niet gekozen voor een hele plaat, want zo blijft er ook een opening over om rijwind door te laten.
De rijwind vang ik op met een ventilatie uitstroomkapje, dat normaal op een muur gemonteerd wordt. Dat kapje heeft ook een terugslagklepje, maar dat heb ik verwijderd. Natuurlijk moet de boel een leuk kleurtje krijgen en aan de binnenkant worden uit- /afgewerkt. De komende (koude) maanden kan ik daar in alle rust aan gaan werken.