vrijdag 29 september 2017

Blij en niet blij

Een van de ouders van de omgekomen twee jonge militairen in Mali heeft besloten een rechtszaak tegen Defensie te beginnen. Ze is van mening dat Defensie haar zoon vermoord heeft, door hem met afgekeurde meuk op pad te sturen. Ik ben blij met haar juridische stappen en wens haar alle succes toe. Ik heb een aantal keren meegemaakt waarin de legerleiding grove nalatigheid onder het vloerkleed wilde vegen. Daar moet eens een eind aankomen. Het is toch schrijnend dat iemand die bereid was zijn leven in de waagschaal te stellen voor ons land, zo behandelt wordt. Ik noem het een misdaad tegen de menselijkheid.
Ik weet nog dat mijn pa vertelde over ondeugdelijke torpedo's. Die Mark projectielen hadden de nare gewoonte om na afgevuurd te zijn, boven water te komen. Gevolg was dat de vijand ze gemakkelijk kon ontwijken en ook de locatie van de onderzeeboot konden bepalen.
Niet blij ben ik met de recente voorstellen in de EU over een aantal kwesties. Het riekt ernaar, dat men de nationale soevereiniteit van de lidstaten stiekem aan het afbouwen is. Het is interessant te zien hoe de EU met 'dwarsliggers' omgaat. Echt hard aanpakken durft men ze niet, omdat een exit van die landen dreigt gevolgd door een nauwer samenwerking met Rusland.
Ik ben ook niet blij met de manier waarop de EU het zogenaamde vluchtelingenprobleem aanpakt. Ik vind het een verkapte vorm van mensenhandel, als men spreekt over een vergoeding per op Afrikaans grondgebied vastgehouden 'vluchteling'. De vraag is in hoeverre zo'n quasi vluchteling daarvan profiteert.
Ik ben ook niet blij met het feit, dat mensen met een Noord Afrikaanse en/of Arabische achtergrond toegelaten worden tot cruciale functies op beveiliging, handhaving, veiligheid, justitie, belastingen enz. in ons land. Die mensen hebben vaak te maken met familie en kennissen met een heel andere instelling. Zelf zijn ze ook erg gevoelig voor 'marchanderen' en zijn dus per definitie onbetrouwbaar.
Ik ben blij en niet blij met het nieuws dat een voormalig politiefunctionaris tonnen aan euro's teruggeeft, die hij voor zijn advies met goedkeuring bijeen gegraaid heeft. Blij, omdat meneer gehoor geeft aan de algehele verontwaardiging. Niet blij omdat hij het geld zonder die verontwaardiging in zijn zak had gehouden. En ook niet blij met degenen, die een dergelijke afspraak heeft durven maken. Of zoude er meer betrokkenen meegeprofiteerd hebben? Ik heb het immers over onze politie, een organisatie waar ik steeds minder blij mee ben.
Tot slot ben ik heel erg blij, dat ons militair apparaat steeds minder bestaansrecht krijgt. Niet alleen dankzij de kruideniersmentaliteit, maar vooral ook door het toenemend gezond verstand bij de jongeren.