zaterdag 30 september 2017

Vriendjes met de Russen

Ex-bondskanselier Schröder heeft een hoge bestuursfunctie aangenomen bij een Russisch staatsbedrijf. Het bedrijf, Rosneft, is een groot olieconcern. Een opmerkelijke ontwikkeling. Hoewel, een ander Russisch staatsbedrijf, Gazprom, zorgt ervoor dat we lekker naar de Champions League kunnen kijken en de deelnemende clubs miljoenen kunnen verdienen. Het bedrijf sponsort ook al jarenlang clubs in de Bundesliga. Hoezo boycot Rusland? Schröder is altijd aardig geweest tegen Poetin. De huidige Duitse regering vindt Schröders nieuwe functie van president-commissaris helemaal niets. Maar het Russische gas vinden de Duitsers wel erg interessant. Al met al een nogal inconsequente houding. Maar ach, ook dat is politiek.
In Spanje rommelt het flink. Morgen wil men in Catalonië een referendum houden met de vraag of de Spaanse provincie onafhankelijk wil worden. De regering doet er van alles aan om het referendum te voorkomen. Ze heeft een flinke politiemacht naar Catalonië gestuurd en allerlei zaken in beslag genomen, die bedoeld zijn voor het referendum. Er zijn ook op voorhand arrestaties verricht. Alsof zo'n ingreep de mensen daar op andere gedachten zal brengen.
Soms vraag ik me af in hoeverre nog sprake is van democratie. De reactie van de Spaanse regering heeft veel weg van die van ons land als het woord referendum opduikt. De gevestigde politieke orde wenst op geen enkele manier enige bemoeienis van het volk. Hoewel, men mag stemmen. Maar dat is dan ook echt alles. Daarna sluiten de sekteleden de gelederen om vervolgens geheel hun eigen gang te gaan. Los van het stemvee. De Volksvertegenwoordiging is een farce geworden. Wie in de politiek terechtkomt, moet zich aan de regels van de sekteleiders houden. Dus ook de zogenaamde Volksvertegenwoordiging. Niet alleen op nationaal, ook op lokaal niveau zie ik dit verschijnsel terug. Wethouders die druk bezig zijn met hun eigen cv en gemeenteraden die zich zeer gedwee opstellen en lak hebben aan hun stemvee. In de Flevopolder is de komst van de Floriade naar Almere daar een voorbeeld van.