woensdag 6 september 2017

Boeddhisme versus islam?

In Myanmar (voorheen Birma) is het zeer onrustig. De boeddhistische bevolking verzet zich tegen de islamitische bevolkingsgroep, de Rohyngia. Opvallend voor het land, want de meeste inwoners (90%) zijn immers boeddhist? Maar ook het boeddhisme kent een harde kern, die geen andere geloven accepteert. Myanmar moet volgens hen zuiver boeddhistisch blijven. Net zoals veel mensen vinden dat wij christelijke moeten blijven.
Het valt mij op, dat in deze geloofskwestie men zich erg opwindt over de situatie rond islamitische Rohyngia groep die verdreven wordt. Ik bedoel, kijk eens wat er elders in de wereld gebeurt waarin islamitische groeperingen elkaar naar het leven staan. Daarover is in de media veel minder te lezen. Om maar te zwijgen over de houding ten opzichte van christenen.
De groep Rohyngia bevindt zich al een aantal eeuwen in die streek en zijn waarschijnlijk afkomstig uit het huidige Bangladesh. Ze hebben hun eigen taal en cultuur behouden. Er kwam steeds meer verzet tegen deze groep 'illegalen'. Geleidelijk is hun status door de overheden van Birmees / Myanmar naar illegaal omgebogen. De boeddhistische beweging 969 (met een soort Bin Laden aan het hoofd) wil dat de Rohyngia vertrekken, omdat ze volgens hen een bedreiging vormen voor het boeddhisme. De groep, waarvan de leider ooit in de gevangenis terechtkwam vanwege zijn denkbeelden,  wordt inmiddels gedoogd door de overheid en het aantal aanhangers groeit. De niet-Rohyngia in die streek geven door middel van 969-stickers op hun woningen, winkels en andere bezittingen aan, dat ze boeddhistisch zijn. Zo worden hun bezittingen ontzien tijdens de exercities tegen de Rohyngia.
Als ik de geschiedenis lees over de Rohyngia krijg ik de indruk, dat ook zij sinds hun komst nooit wilden integreren en getracht hebben hun islamitisch geloof uit te dragen. Dat komt mij enigszins bekend voor.