vrijdag 29 september 2017

Onbekend

maakt onbemind. Het zal in veel gevallen ook te maken hebben met wat onze Hollandse boer niet kent, want dat eet of pruimt ie niet.
Onbekend kan ook een uitdaging zijn om met iets alsnog bekend te geraken. Ik vind het daarom leuk om overal mee te eten. Eten wat de pot schaft, nieuwe gerechten en tafelsfeer proeven.
Een andere onbekende was de oude combiketel die ik afgelopen week demonteerde. Hij lag klaar op mijn hobbyplek. Die oude ketel vormde voor mij weer een nieuwe uitdaging. Iets demonteren (niet slopen) is lastig wanneer ik niet weet hoe ie in elkaar gezet is. Het analyseren van zo'n ketel levert veel informatie op, maar niet alle. De volgorde van de stappen waarmee zo'n onbekend apparaat ontmanteld moet worden, wordt ook tijdens het demonteren duidelijk : eerst dit verwijderen, dan kan ik bij dat andere komen.
Ik vind het telkens weer een uitdaging om zo'n onbekende ketel in een vrij korte tijd te demonteren. Vooral het analyseren van de constructievolgorde is erg interessant. Neemt niet weg, dat ik soms de ijzerzaag of de slijptol erbij pak. Sommige delen zijn namelijk helemaal vastgeroest. Zelfs een 'moordenaar' (= ook een grote tang, wat op zijn beurt ook een naar vrouwmens kan zijn) biedt dan geen soelaas. Het boilertje (rechts op de foto) was in een mum ontdaan van de isolatie.