dinsdag 12 september 2017

Big brother is watching

Afgelopen maanden heb ik wat zitten snuffelen aan gps trackers. Ze herinneren mij aan een project dat ik ooit geleid heb. Toen werd met badges met een chip erin een compleet pand beveiligd. Via antennes kon men zo'n badge (en dus de drager ervan) volgen. Dat was in de jaren 70 zeer geavanceerd.
Tegenwoordig is er de gps-tracker. Dat is een apparaatje (kleiner dan een luciferdoosje) dat je via de smartphone kunt volgen. Er zit een accu en een sim kaartje in dat ding. En natuurlijk een chip met software. Je kunt het nummer van dat kaartje bellen en dan krijg je een sms berichtje met de locatie van het apparaatje. Handig! Stiekem bij je kind in z'n tas doen! Haha! Of aan de halsband van de hond. In de meeste gevallen worden dergelijke apparaten in auto's geplaatst, om diefstal tegen te gaan.
De betere uitvoeringen kunnen ingesteld worden op allerlei alarmsituaties. Zoals trilling, beweging, verplaatsing enz. Ze kunnen in zo'n geval ook het startcircuit van de auto uitschakelen. Je kunt eventueel zelfs gesprekken en/of geluiden horen!
Dat apparaatje zendt in geval van alarmering of gewoon na opvragen de gps coördinaten naar je smartphone. Via Google Earth wordt op zo'n 5 meter nauwkeurig aangegeven waar de auto zich op dat moment bevindt. Bij ongewenste verplaatsing stuurt apparaat om de zoveel seconden of minuten (een kwestie van instelling) een sms met locatiegegevens.
Zo'n accu gaat natuurlijk een bepaalde tijd mee. Gelukkig kan het apparaatje ook direct op de accu van de auto aangesloten worden. Maar doe je dat niet, dan krijg je een berichtje wanneer de accu bijna leeg is. Ook weer handig. Over het beltegoed hoef je je geen zorgen te maken. Dat kan tegenwoordig ook geheel automatisch bijgehouden en verhoogd worden. Omdat je zelf een sim kaart mag uitzoeken, kan je daar wat provider, prijs en instelmogelijkheden betreft zelf geheel grip op hebben. Ahum, een gps-tracker dus. Heel handig. Ware het niet dat er ook zogenaamde jammers zijn. Dat zijn apparaatjes die het signaal van een tracker verstoren. Jammer, maar ook handig, maar dan voor crimineel volk. Maar er zijn ook trackers die daar tegen beschermd zijn. Die kosten natuurlijk wel wat meer. Net als de super-jammers die daarvoor op de markt zijn. Het blijft behelpen.