maandag 25 september 2017

Bron van terreur

Het doet me goed te zien en te horen, dat de terreur uit de islamitische hoek inderdaad veroorzaakt is door het Amerikaans ingrijpen in landen als Irak. Nou ja, goed. Ik bedoel, ik vind het goed te weten waar de oorzaak ligt. Men kan de oorzaak beter aanpakken in plaats van aan symptoombestrijding te doen. Gisteren zag ik via National Geographic een Amerikaanse documentaire, waarin met name de gevangenis Camp Bucca als bron van de hedendaagse terreur beschouwd wordt. In dat kamp ontstond de terreur tegen met name Amerikanen en hun westerse bondgenoten. Onschuldige gevangenen verlieten dat kamp als goed opgeleide terroristen. Het uit 7 kampen bestaande Iraakse / Amerikaanse gevangeniscomplex brachten leiders naar voren, die o.a. de IS terreur initieerden.
Het kamp is genoemd naar een brandweerman, Ronald Bucca, die tijdens 9/11 omgekomen is. Ik weet niet of zijn nabestaanden trots mogen zijn op die vernoeming.
De docu geeft aan welke de negatieve gevolgen van de Amerikaanse buitenlandse politiek en militair optreden in het Midden Oosten zijn. Hij riep bij mij weer de vraag op, waarom zoveel andere westerse landen klakkeloos achter Amerika aanhobbelen. Ik ben er niet blij mee en soms zelfs boos over.