dinsdag 19 september 2017

Troonrede 2017

De jaarlijkse Haagse poppenkast trok minder toeschouwers dan voor heen. Een teken aan de wand. Ik zat in de wachtkamer van een tandartsenpraktijk te kijken naar de tv beelden. Er was geen geluid bij, al moet ik zeggen dat de tv links van mij opgesteld was. Mijn dove kant, waar ik soms ook per ongeluk minuten lang de telefoon houd. Haha!
Als je het mij vraagt, is Prinsjesdag ook een achterhaald feodaal fenomeen. Een soort 'kijk-mij-eens'' show. Maar goed, de koning mag ook zijn woordje doen. Maxima keek ernstig en zwijgend toe. Ze had nog niet zo lang geleden afscheid genomen van haar vader. Ze is naar zijn begrafenis geweest. Ik weet niet of ook hij een graf op zee gekregen heeft. Of zijn kist uit een vliegtuig gegooid is boven de Oceaan, zoals het veel anderen vergaan is tijdens zijn loopbaan bij de Argentijnse overheid. Het zal wel niet zo zijn. Neemt niet weg, dat ook zij geen vader meer heeft. Kasian ja,
In de troonreden viel mij op, dat onze Koning in bedekte termen kritiek uitte. Zo zei hij over de terreur : "Het beste antwoord op terrorisme is dat we vasthouden aan onze manier van leven. De betrokken veiligheidsdiensten zijn zeer alert en doen er alles aan om aanslagen te voorkomen. Bestrijden van radicalisering vraagt zowel om preventieve als repressieve acties, van aandacht op scholen tot intrekken van het Nederlanderschap."
Zo, dat is niet mis. Wat mij betreft de spijker op z'n kop. Dus gewoon doorgaan met Zwarte Piet, Negerzoenen en Jodenstreken (doen we toch al) en aanhangers van terreur het land uitzetten.
Ook de juichstemming van de regering over de economie en vooruitgang werd getemperd met de opmerking dat niet alle groepen van de bevolking ervan profiteren. De gezondheidszorg kwam ook aan bod. Dankzij Hugo Borst krijgen verpleeghuizen alvast meer geld. Nu de rest nog.
Natuurlijk ook aandacht voor de klimaatverandering en het milieu, want vooral het eerste item is net als duurzaamheid trendy. Helaas geen enkel woord over de massale slachting onder de dieren op fokkerijen en bij eierproducenten. Ook geen aandacht voor het disfunctioneren van onze voedselwarenautoriteit.
Wel aandacht voor de cyberhoek. Het werd tijd, want op dat gebied lopen we heel ver achter. Ik kan dit item overigens niet los zien van de bestrijding van misdaad en terrorisme.