donderdag 21 september 2017

Kinderadoptie of kinderhandel

Het is inmiddels al weer lang geleden (in de vorige eeuw) dat ik hoorde over kinderhandel. Het ging officieel om adoptie, maar er bleek een hele handel inclusief fokprogramma achter te zitten. Later kwam ik het verschijnsel ook tegen in andere programma's, zoals Spoorloos. Geld, geld, geld met een baby als product. Bah!
Gisteren zag ik weer een documentaire over adoptiefraude. Gestolen baby's, nepouders, vervalste documenten enz. Ook weer leugens over baby's die na de geboorte overleden zouden zijn, maar die verkocht zijn een adoptiekartels. Het beeld, waarin zelfs biologische moeders hun baby's op die manier verkopen, deed me denken aan de slavernij.
In die zwarte (zonder n dus) tijd zal het ook wel zo gegaan zijn. Toen zullen er ook in dit geval Afrikaantjes geweest zijn, die hun familie, kennissen, dorpsgenoten of ontvoerde onbekenden  voor hebbedingetjes verkocht hebben. Net als bij de adoptie, zal ook in de slavenhandel veel werk verricht zijn door de 'leveranciers' zelf.
Gelukkig is er zoiets als dna onderzoek. Dat zou men vooraf moeten doen, voor men tot adoptie overgaat. Adoptie ouders moeten kritischer zijn.