zondag 29 oktober 2023

Vochtig in huis

Ik zeg het niet zo gauw, maar de rijsttafel smaakte uitstekend! Misschien komt het omdat ik pas na een uurtje 'pauzeren', aan mijn bordje nasi rames begon. Als ik direct aan het koken van een maaltijd ga eten, smaakt het mij altijd minder goed. Dat komt omdat ik al de tijd ervoor de geuren opgesnoven heb. Denk ik. Vandaag gaat het nog lekkerder smaken, als we de rest opeten.
Afgelopen week hebben we een vochtmeter in huis gehad. Die gaf aan dat de vochtigheid in huis zo'n 90 % was! Later zakte ie iets, maar het bleef tussen de 80 en 90% schommelen. Wel raar, want hier draait de mechanische ventilatie dag en nacht. Als we gaan douchen gaat de knop een stand hoger. De ventilatiekap in de badkamer staat standaard ook op een hoger vermogen. Als we koken gaat ook de afzuigkap (met pijp op het dak) aan. De metingen waren overdag en 's nachts zonder dat er gekookt werd.
Hoewel de buitenmuren geïsoleerd zijn, voelen ze ook koud en vochtig aan. De bank mag niet tegen de muur staan, want dan komt er schimmel op.
De hoge vochtigheid is ook te merken aan het zout en de suiker. Hoewel afgesloten en in een kast, worden ze vochtig. Zelfs de rijstkorrels in de zout helpen niet meer.
We hebben vanwege schimmelvorming in de badkamer een aantal jaar geleden een ventilatierooster in de badkamerdeur laten plaatsen. Daarvoor moest de verhuurder komen opdraven. Samen met de sterkere ventilatie tijdens het douchen, hebben we aanzienlijk minder last van schimmelvorming.
De kwestie is besproken met iemand van de woningbouwvereniging. Hij was om dezelfde reden bij de buurvrouw op bezoek. Hij zou het probleem oppakken.
Zelf heb ik overwogen om de muur te voorzien van een voorzetwand met isolatie. Maar ja, dat kost niet alleen geld maar het gaat hier ook om een huurhuis. Ik heb een aantal jaar geleden wat van de isolatie in de buitenmuur kunnen zien. Men was de buitenmuur opnieuw aan het voegen en er waren een paar stenen verwijderd. Ik zag toen natte, dunne isolatieplaten tegen de binnenmuur zitten. Er zaten ook kieren tussen.