dinsdag 24 oktober 2023

Van het oostfont

De resultaten van het MH17 onderzoek moesten dusdanig zijn, dat ze een oorlog tegen Rusland  alvast zouden 'opwarmen'. Volgens de westerse media is er een staakt-het-vuren in Oekraïne. Tenminste, afgaand op de stilte rond de 'speciale operatie' daar. Maar niets is minder waar. Het Oekraïens tegenoffensief is op niets uitgelopen (met dank aan de oude westerse militaire meuk) en heeft enkel tot nog meer verliezen geleid aan de kant van Oekraïne. Bij Zaporizja is volgens Russische media binnen een paar uur een complete Oekraïense elite-eenheid van zo'n 1.500 man vernietigd.
Naar zeggen zijn Oekraïense militairen het verzet tegen de Russen meer dan zat. Velen geven zich over en/of sluiten zich bij de Russische eenheden aan. Zelensky's positie staat ter discussie. Het Russisch leger wacht de nieuwe plannen en eventuele aanvallen af. Die hangen enkel van Amerika af. Gezien de grote verliezen, zal Amerika / Oekraïne het accent verleggen naar drones, artillerie en raketten. Amerika heeft de aandacht verlegd naar het Midden Oosten. Niet alleen vanwege Israël, maar ook vanwege aanvallen op militaire bases in Syrië. Amerika heeft daar volgens Assad ook niets te zoeken. 
De moderne bewapening heeft ook zo z'n zwakke punten. Voertuigen zoals tanks en pantserwagens die sneller, slagvaardiger enz. zijn, blijken een gemakkelijk doelwit voor de vijand.
Om dat soort voertuigen meer slagkracht te kunnen geven, moesten zwaardere motoren ingezet worden. Die motoren produceren dermate veel hitte, dat ze vanuit de ruimte met satellieten als warmte bronnen te herkennen zijn. Vandaar de vele verliezen aan 'modern' militair materieel.
Van de F16's wordt ook niet veel verwacht. België wil in 2025 F-16 leveren. Zodra die wat opgeknapt zijn! Trouwens, verwachten de Belgen dat in 2025 de oorlog nog zal woeden?
De genocide in Gaza levert ook militaire info op. Zo bleken de F-35 helemaal niet zoveel beter dan z'n voorganger de F-16's te zijn. Israël heeft de F-35 na ontvangst eerst een flinke upgrade gegeven, om te kunnen voldoen aan de hedendaagse manier van oorlog voeren. Het gaat o.a. om het inzetten van aangepaste gevechtssoftware.
De Russische Zwarte Zee vloot heeft de haven van Sebastopol verlaten. Of is de vloot verdreven? Er zal ongetwijfeld een strategie van de Russen achter zitten. Het verlies van de kruiser Moskou heeft afgezien van het symbolisch effect geen consequenties voor de slagkracht van de Russische vloot.
"De EU eet liever gras, dan dat het zaken doet met Rusland", zei Poetin onlangs. Het probleem is, dat de EU burgers gras moeten eten, terwijl men in Brussel vrolijk aan het uitgebreide buffet zit.