donderdag 26 oktober 2023

Dat doet mij goed

Een groot aantal politieke partijen (inclusief D66!) wil dat ministers en staatssecretarissen in spe een hoorzitting ondergaan. Ze moeten vooraf getest worden op geschiktheid. Nu is het wel zo, dat ik me ziet zoveel voorstel van zo'n test. Het gaat immers om politici en politiek. Kijk maar naar de benoeming van Wopke Hoekstra. Maar ik ben al tevreden met een start ervan. Veel politici kennen de wet en de procedures nauwelijks. Meestal ontbeert hen ook kennis van hun aandachtsgebied. Ze papegaaien maar wat en vallen stil als hen wat gevraagd wordt. Zo niet, dan komt er een dooddoener.
Blij ben ik ook met de speech van de VN chef Guterres. Die meneer durft tenminste de voorgeschiedenis rond de oorlog van Israël aan te halen. Meer dan 56 jaar wreedheden van de kant van Israël, hebben geleid tot weer een explosie van geweld; Israël had it coming. Het antisemitisme wordt door de Joden zelf gevoed met geregeld flink wat 'wrede kunstmest'.
Meta, Facebook, wordt eindelijk aangepakt. Dit keer door 33 Amerikaanse staten, die het bedrijf beschuldigen van methodes om mensen verslaafd te laten geraken aan sociale media. Meta is daar niet uniek in. Veel Amerikaanse bedrijven (o.a. de voedings- en farmaceutische industrie) werken op basis van verslaafd makende ingrediënten. Verslaafden vormen vaste klanten, die op hun beurt voor omzet en winst(uitkeringen) zorgen. Ook die bedrijven en hun 'helpers' zouden eens goed aangepakt moeten worden.