vrijdag 27 oktober 2023

Het leven gaat door

In bedekte termen geeft de Amerikaanse overheid steeds vaker de zinloosheid van de hulp aan Oekraïne toe. Vaak in termen als 'het gaat steeds moeilijker in Oekraïne' of  'het tegenoffensief verloopt stroef'.
Zelensky leed onlangs weer gezichtsverlies. Zijn actie het hoofd van het Oekraïens Constitutioneel Hof te ontslaan, is door de hoogste rechtbank van zijn land als ongeldig betiteld. Weer en nederlaag voor Zelensky en diens regering.
Nu de westerse automerken van het Russisch straatbeeld verdwijnen, zijn andere landen in het gat in de Russische markt gesprongen. Onder hen China en natuurlijk Rusland zelf. De Europese auto-industrie lijdt verlies, terwijl de Russische en Chinese er wel bij varen. De Russen blijven luxe rijden, ondanks het vertrek van merken als Mercedes, Audi en VW. Recent heeft China een miljarden order voor de Duitse auto-industrie geschrapt. Ja, ja, we hebben de Chinezen en Russen aardig te pakken. Onze 'slachtoffers' beschouwen de westerse maatregelen juist als een aansporing, een injectie voor de eigen industrie en economie. Er wordt nog wat minderwaardig over de Chinese auto's gesproken. Maar zo zijn de Japanse en Koreaanse ook onthaald.