woensdag 9 februari 2022

Een Oost Europees ontbijt

 Dit filmpje doet bij mij mooie herinneringen oproepen. Vooral aan mijn eerste bezoek aan Roemenië. Met een vleugje van mijn jeugd toen ik geregeld de boerderij bezocht. Het koken en bakken op een houtvuur herinnert mij aan de vakanties met de familie van een schoolvriendje. Zijn ouders deden dat ook. Luister eens naar al die geluiden. Wat een rust geeft dat!
Het ontbijt in Roemenië zag er in die begin jaren 70 anders uit. Ik kreeg plakken brood, dat Olga's moeder van een groot rond brood sneed. Een grote verse paprika (veel lekkerder van smaak dan die waterige van hier), spek en worst en een kop koffie erbij. Het was een stevig ontbijt, terwijl ik gewend was aan twee sneetjes brood met beleg en thee. Als warme maaltijd was er steevast een goed gevulde soep, die ik met brood geserveerd kreeg. Ik heb daar alles wat mij aangeboden werd gegeten. Het drinken ging minder. Ik was niet zo bestand tegen de typisch Roemeense tujca of tuica. Een zelf gebrouwen drank (van vruchten) met een ontzettend hoog alcoholpercentage (60 - 88%). Hij werd onverdund achterover geslagen.