woensdag 23 februari 2022

Gewoon vredelievend

Vaak denken mensen dat ik pro Rusland ben, maar daar vergist men zich in. Ik ben in principe voor vrede, dus ook niet anti-Amerika. In het algemeen verzet ik me tegen alles wat agressie inhoudt, dus ook tegen agressief taalgebruik.
Oekraïne is een land dat uit diverse culturen bestaat. In het zuiden wonen veel mensen met een Roemeense achtergrond. Zij worden, net als andere minderheden in Oekraïne niet fraai behandeld. In het oosten veel inwoners met een Russische achtergrond. Wat dat betreft verschilt de samenstelling van de voormalige Sovjet Unie niet veel van die van het oude Joegoslavië. Wat in dat laatste land gebeurd is weten we maar al te goed. Ook daar moest de nieuwe situatie 'zich zetten'. Ten minste zo noemde men dat. De culturele grenzen kwamen niet overeen met de fysieke. Net zoals in Afrika, waar men met de verdeling van het land geen rekening heeft gehouden met de territoria van de stammen daar. Het was ordinair liniaal werk; strepen trekken. Zoals wij dat ook doen als we een stuk natuur opofferen. De beestjes daar mogen het verder zelf uitzoeken, de door- en overgangen ten spijt.
Vergeleken met Rusland heeft Amerika jarenlang miljarden meer in hun militaire apparaat gestoken, veel meer oorlogen gevoerd en zich continu vijandig opgesteld. Tel daarbij op de uitbreiding van de NAVO en het verdwijnen van het Warschau Pact en de Sovjet Unie.
Vanmorgen hoorde ik een VN vertegenwoordiger zeggen, dat Rusland ongevraagd Oekraïens grondgebied heeft betreden. Toen Amerika dat deed (vele malen landen binnengevallen), hoorde ik de VN niet.
Het is allemaal politiek, ik weet het. Maar de slachtoffers zijn telkens weer dezelfde; de gewone burgers.
Het had zo simpel kunnen zijn. Maar Oekraïne wil per se bij de EU en de NAVO. Maar wie zit er op zo'n corrupte, onbetrouwbare economisch zwakke partner te wachten? Het had beter goede betrekkingen met Rusland kunnen aangaan.
Men rept verontwaardigd over het opzeggen van het verdrag van Minsk. Maar over het niet nakomen van de afspraken in maart 1991 over de uitbreiding van de NAVO (men wilde Rusland niet isoleren!) hoor ik niemand.