dinsdag 22 februari 2022

Een slimme schaker

Door eerst de beide Volksrepublieken (uitgeroepen door de Oekraïense 'rebellen') te erkennen en hen Rusland om militaire steun te vragen, heeft Poetin het leger naar de beide regio's Donesk en Loedansk gestuurd. Ik weet niet hoe erg dat is. Ten tijde van het uiteenvallen van Joegoslavië deed zich een soortgelijke situatie voor. Maar ja, toen grepen de westerse landen met de NATO in. Dat was niet erg. De Russische ingreep is wat mij betreft dus ook niet erg. Zo'n 15.000 doden sinds 2014 vind ik wel erg. Net zoals het neerhalen van MH17. Als daar een eind aan komt door deze ingreep, vind ik het best. Dat gebied moet zich ook nog 'zetten' sinds de val van de Sovjet Unie. Net zoals toen Joegoslavië. Wat moeten we trouwens met een land als Oekraïne? De politici en hun vrienden zijn corrupt en hebben nauwe banden met EU leiders. Soort zoekt soort? Het land liep weg met de Nazi's en deed openlijk mee aan de Jodenvervolging. Neo nazisme en antisemitisme zijn daar politiek en maatschappelijk nog steeds diepgeworteld. Oekraïne heeft nu een komiek / acteur als president. Zelensky is de keus van het volk als sneer naar de corrupte top. Maar een gemakkelijke trekpop van dezelfde corrupte top. Zelensky's  acteerkunsten komen hem nu goed van pas.
Ons landje heeft maar al te vaak het vingertje opgeheven en geroepen over zelfbeschikkingsrecht. Maar in Oekraïne kiest het kabinet voor de corruptie. Zelfbeschikking wanneer het Nederland uitkomt. De Molukkers en de Papoea's weten daar alles van.
Met deze militaire missie bewijst Poetin eens te meer een slimme schaker te zijn.
Wat mij wel stoort is de houding van Amerika. Dat land wil de aardgaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland onklaar maken. Weer een voorbeeld van de vergaande bemoeienissen van Amerika met binnenlandse aangelegenheden.