zaterdag 19 februari 2022

Na de storm

Zo, dat was lang geleden dat we zo'n storm hadden. Natuurlijk zullen de aanhangers van de klimaatverbetering deze storm aangrijpen als een soort van bewijs. Zonder naar het verleden te willen kijken. De registratie begint ergens begin 1900 al, dus genoeg informatie. Geen bijzonderheid dus. Maar ja, tegenwoordig zijn de (voor mij) gewone weerverschijnselen voor de jongere generaties heel bijzonder.
De schade hier valt reuze mee. Tenminste, ook weer een mening van mij. Zelf hebben we geen schade opgelopen. Er lag wel veel rommel her en der. Dat allemaal afkomstig is uit één tuin. Daarvan is een paar schuttingdelen weggewaaid. Het was daar een tuin met rommel, maar nu ziet het er vrij schoon(geveegd) uit. Het was een schoonmaakbeurt zoals met de stal van Augias. Elk nadeel heeft z'n voordeel : de hond die daar altijd in de tuin poept en piest moet nu uitgelaten worden.
Er zijn wat takken naar beneden gekomen en hier en daar een dakpan. Om de gaten in het dak op te vullen is er wellicht een meevaller. Hier in de buurt heeft iemand onlangs een dakkapel laten plaatsen. In zijn tuin staat een flinke stapel dakpannen.
De poort was versperd door een afgewaaide deur. Zo pardoes uit de muur van het schuurtje gerukt. Tijdens de ochtendwandeling werd ik aangesproken door een bewoonster. Ze vroeg : "Willem, jij hebt toch dat afdakje bij mij gemaakt?" Ze woont hier niet zo lang en ze heeft blijkbaar verhalen gehoord. "Het is maar net wat je bedoelt met 'gemaakt'. Ik heb het samen met Sonja gerepareerd, want de zoon des huizes was door een paar kunststofplaten gezakt. We mochten het niet helemaal in orde maken van de toenmalige bewoner. Daarom zitten er aan de zijkanten lijmklemmen op, om de eerste golfplaat vast te zetten.", vertelde ik haar. Het afdakje staat er slecht bij, maar dat is al een tijdje zo.
De nieuwkomer was door bepaalde personen 'ingewerkt' en heeft een vooroordeel over mij/ons. Ze stond te vissen naar hulp. Maar ik heb er geen zin in. Verderop was het fietspad afgesloten vanwege afgebroken takken. Het was nu een takkenpad.
Mensen hebben gisteren hun auto's verplaatst. Ze stonden onder grote bomen. Wat denk je? Staan ze keurig in een openruimte, waait er een enorme dikke tak paardoes op die auto's. Zo zie je maar weer, je kunt het lot niet ontlopen. Soms zoek je het onbewust
toch op. Het voorval doet me denken aan een verhaal over iemand, die te horen kreeg dat ie op korte termijn zou sterven. De man in kwestie slaat op de vlucht en legt vele kilometers af. Als ie 's avonds laat bij een herberg aankomt en aanklopt, doet de man met de zeis de deur open. Hij verwelkomt de 'vluchteling' en zegt : "Welkom, ik heb hier de hele dag al op je zitten wachten."