vrijdag 30 juli 2021

Thermostaat kapot

De Leeuwinnen hebben verloren. Het lag in de lijn van mijn verwachting. Helaas.
Vanmiddag zijn de boys teruggekomen van vakantie. De bus heeft zich prima gehouden, maar..... 'er brandt een rood lampje', hoorde ik. Nu zijn rode lampjes niet bepaald de leukste, tenzij je graag op de Wallen komt. Er was wat verwarring want men dacht dat het de olie betrof. Dat heb je met atechnische mensen.😀 Maar een snelle blik leerde mij dat het in dit geval dat het een lampje met de temperatuur van het koelsysteem te maken heeft.
Het lampje brandt, maar de temperatuurmeter op het dashboard geeft keurig zo'n 70 Celsius aan; de gebruikelijke temperatuur.
Tijdens een controle zag ik, dat er voldoende koelvloeistof aanwezig is. Ik ben toen maar even in het handboek gaan neuzen en zag, dat het rode lampje via een sensor op het motorblok de temperatuur van het koelwater in het blok bewaakt. Die van de temperatuurmeter is verbonden aan de radiateur. Mijn voorlopige conclusie is, dat de thermostaatklep kapot is. Niet leuk met het weekend en een volgende trip (zondag) voor de deur.
Nu kan ik 2 dingen doen. Ik kan de thermostaat verwijderen en zo het hele koelsysteem benutten. Of ik vervang hem door een nieuwe. Maar ik ben bang dat zo'n nieuw ding niet zomaar ergens op voorraad ligt.
Het is zomers weer, dus de thermostaat verwijderen lijkt me een goede tijdelijke oplossing. Bij lagere temperaturen zou ik dat niet willen doen, omdat het dan langer duurt voordat de motor warm is. De thermostaat is gelukkig gemakkelijk bereikbaar.