donderdag 15 juli 2021

Proactief zijn

Inmiddels ken ik mijn pappenheimers als het honden en hun eigenaren betreft. Afhankelijk van die kennis handel ik ernaar als ik Fenna uitlaat. Op een proactieve manier dus. Er zijn er die ik liever uit de weg ga. Maar het merendeel geeft geen last. Ik zorg er ook voor, dat Fenna zich netjes gedraagt. Dus zoek ik de ellende niet op.
Wat het laatste betreft heb ik hier al meerdere keren personen verzocht hun hond aangelijnd dan wel kort aangelijnd te houden. Fenna is vaak in de tuin, achter het hek. Het is telkens weer schrikken, wanneer zo'n hond tegen het hek springt en tekeer gaat. Het zijn dezelfde honden of beter hondeneigenaren, die hun hond zijn gang laten gaan. Ze vieren de lijn of ze lopen los.
Hier is een aantal honden, dat achter een schutting tekeer gaat als iemand passeert. Ik loop met Fenna dan liever om of neem afstand. De eerder genoemde eigenaren laten hun hond dan even tekeer gaan tegen de andere. Ze staan er bij en kijken er naar. Er zijn er bij, die hun hond ook tegen zo'n schutting, muurtje of heg laten piesen. In mijn beleving ook ongewenst gedrag. Nergens voor nodig. Het is dan jouw hond, maar de piesplek heeft andere eigenaren. Ik wil ze weleens horen als een hond tegen hun eigendommen piest. Dan zal de wereld wel weer te klein zijn.