maandag 21 juni 2021

Vakantie moet je verdienen

De IT was in mijn tijd een mannenbolwerk. De weinige vrouwen die er werkzaam waren, waren in mijn beleving 'harde' types, een soort kenaus. Ik doel dan niet op de datatypistes en operatrices, maar op de ontwikkelaars. Deze week is het aanzienlijk koeler dan de afgelopen veertien dagen. Ik herinner me nog dat sommige collega's zich beklaagden over het weer tijdens hun vakanties. Wie twee weken in Schotland of in de Ardennen wil verblijven, vraagt om regen. Soms zei ik wat pesterig : "Ja jôh, vakantie moet je nu eenmaal verdienen." Gemeen hè? Maar meestal werd erom gelachen, niet altijd. Sommigen schoten in de verdediging. Vooral als er eerder iets gebeurd was, zoals een door hen ontwikkeld computerprogramma dat niet deugde. Of onenigheid. Er waren ook collega's zonder gevoel voor (galgen)humor. Volgens mij lagen die wakker van zo'n reactie.
Vakantie moet je verdienen, onzin natuurlijk. Als het tijdens je vakantie regent, kan je je ook op een andere manier vermaken dan chagrijnig in je vakantieverblijf je tijd doorbrengen en je collega's er later mee lastigvallen.
Soms meldden collega's zich ziek vanwege het weer. Zo zetten ze hun vakantiedagen om in ziektedagen. Dat vond ik erg laf.