zaterdag 26 juni 2021

Lekker fris geurtje

De eerste keer dat ik haar sprak, ging het over haar zieke hondje. Het beestje was op en ging zienderogen achteruit. Ze vond het lastig een besluit te nemen. Het was haar eerste hondje. Ik heb haar toen verteld over de keren dat wij afscheid moesten nemen van onze honden. Dat we vooral aan de hoge pijngrens en kwaliteit van het leven van het dier gedacht hebben en niet aan onszelf. Later zei ze dat het haar geholpen heeft. Een paar dagen na de ontmoeting heeft ze de hond laten inslapen, vertelde ze toen. Toen ik haar zo'n halfjaar later ontmoette, zonder hond, vertelde ze dat ze overwoog weer een hond te nemen. Ze had het overlijden van haar eerste hond een plekje kunnen geven. Ze was alleen in dubio vanwege een oppas. Ze was van werk veranderd en kon tussentijds niet meer naar huis. Ze kwam ook later thuis. Ik gaf toen aan dat wij soms ook honden van anderen uitlieten.
Blijkbaar bracht dat haar op een idee.
Sindsdien kwamen we elkaar soms op afstand tegen en bleef het beperkt tot een opgestoken hand als groet. Maar vanmiddag liepen we elkaar weer tegen het lijf.  Voordat we het gesprekje aangingen vroeg ze of ik gevaccineerd ben. Toen ik ontkennend had geantwoord en op haar verzoek een toelichting gaf, zei ze : "Zo denk ik er ook over. Ik ben ook niet gevaccineerd." Met gepaste afstand vertelde ze dat een buurman van in de 80 op haar hondje paste. Hij is dol op haar hondje en zij vindt het vertrouwd aanvoelen. Een mooie oplossing. Ze is weer van werk veranderd. Ze werkt in de zorg en is na zo'n 5 jaar overgestapt naar jongere cliĆ«nten. Fenna en haar hondje zaten beide in het gras geduldig te wachten. Sinds Fenna dagelijks schapenvet met knoflook krijgt, heeft ze nauwelijks last van teken en/of vlooien.
Toen we weer thuis waren, heb ik Fenna onder de douche gezet. Met berkenteershampoo heb ik haar gewassen. Ze was gedwee met een zielige blik in de ogen. Heel anders dan wanneer ze een stinksloot inspringt. Maar toen ze na 2 x inzepen weer afgespoeld en gedroogd was, rende ze als een dolle de tuin in. Daar stond ze te schudden en lag ze te rollen in de zon. We hebben weer een fris ruikende hond voor ons volgende uitstapje met de bus.