dinsdag 22 juni 2021

Ragen in plaats van spoelen

De aanslag in de doorzichtige slang, die het water uit de drinkwatertank naar het kraantje transporteert, hebben wij verwijderd. Omdat de slang doorzichtig is, kon ik zien dat er aanslag aan de binnenkant zat in de vorm van zwarte plekken.
Ik was van plan om een tank gevuld met chloorwater leeg te laten pompen door de dompelpomp. Maar ten eerste wist ik niet zeker of daarmee de slang schoongespoeld zou worden en ten tweede kon ik vanwege mijn rugblessure geen tank met water tillen. Dus besloot ik de slang te ragen. Ik heb de slang losgemaakt van de dompelpomp en het kraantje van het wasbakje. 
In militaire dienst had ik voor het wapenonderhoud een lange pen met aan het uiteinde een oog. Door dat oog stak ik een doekje. Zo raagde ik de loop van de FAL schoon. In plaats van een pen werd het een touw(tje). Met een lang stuk touw met een stukje doek (halverwege aan het touw geknoopt) gedompeld in water met wat chloor hebben we samen de slang in de badkamer staan ragen. In het doekje had ik een knoop gelegd, die net door de slang kon. Vooraf had ik wat van het chloorwater in de slang laten lopen. Het ragen was succesvol. We zagen flarden van een soort bruin vliesje loskomen. Vervolgens hebben we de slang laten leeglopen, hem weer wat gevuld en weer geraagd. Ter afsluiting hebben we hem met schoon drinkwater gespoeld. Tot slot heb ik de slang weer geplaatst. Klus geklaard.