donderdag 24 juni 2021

Duur uit

Je kent vast wel het luik, dat toegang geeft naar de ruimte onder het huis. Het is meestal een houtenplank met een gat erin. Vinger in het gat en je kunt het luik openen.
Een buurtbewoner vertelde mij dat hij zo'n luik had laten vervangen. Hij was daarvoor € 165 kwijt. Een stuk multiplex hout van 50 x 70 cm met een gat. "Voor € 30,= had ik dat ook voor je kunnen doen", zei ik toen. Later vertelde hij dat hij twee dakvensters wilde laten vervangen. Afgezien van de kosten van de nieuwe (4 pans) vensters, zou hij per venster € 100,= moeten betalen voor het verwijderen van de oude en het plaatsen van de nieuwe. Omdat de oude en nieuwe exact hetzelfde waren, heb ik ze gratis voor hem vervangen. Ik was daar nog geen drie uur mee bezig.
Vorig jaar heb ik voor iemand een houten luifel boven de voordeur vervangen. Er werden offertebedragen genoemd van €400 tot zelfs €700! Aan materiaalkosten was ik krap € 200,- kwijt. Het werk dat ik voor haar gedaan heb, was gratis. Want dat zou het meeste gaan kosten; afbreken, afval afvoeren en een nieuwe maken. Niet dat ik anderen het brood uit de mond stoten wil, maar meer omdat het om mensen gaat, die het niet breed hebben. Soms vind ik de prijzen exorbitant hoog. Er zijn zzp'ers die meer dan de hoofdprijsvragen. Vooral bij alleenstaande ouderen. Toeval?