maandag 28 juni 2021

Een echte trainer

Als ik de voormalige topvoetballers als coach bezig zie, dan heb ik bewondering voor de mannen van naam in de Keuken Kampioen Divisie. Zoals een Wim Jonk met zijn Volendam. Maar ook iemand als Henk Fraser van Sparta, die het geen punt vond om een divisie lager te trainen.
De rest is in de Eredivisie en met Oranje door de mand gevallen. Nu ook weer met trainer De Boer. Laat hem onderaan beginnen en dan opklimmen. Een overstap van voetballer naar trainer bij een top- of grote club is een veel te grote gebleken. Ook in het buitenland zie ik dat voorkomen. Met een beroemde naam en een trainersdiploma wordt niemand op voorhand een goede trainer.
Nee, dan de weg die Julian Nagelsmann heeft gevolgd. Eigenlijk wilde hij al vrij snel stoppen met voetbal en gaan studeren. Maar het lot wees anders. Onderaan begonnen als assistent-trainer bij Hoffenheim en met zeer goede resultaten omhoog geklommen naar coach van het eerste elftal van die club. Daar verving hij Huub Stevens, die met hartklachten kampte. Julian was toen pas 28 jaar. Vanwege de goede resultaten (Hoffenheim werd 3e in 2017) werd hij in 2019 in dienst genomen bij RB Leipzig. Onder Nagelsmann werd de tweede plek in de BL behaald. Komend seizoen is de 33 jarige Julian trainer van Bayern München.
Voor topclubs en het Oranje moeten zwaardere functie-eisen gaan gelden, dan een goede voetballer, een trainersdiploma en een vriendje.