maandag 14 juni 2021

Nigeria vs Rusland

Men heeft opzettelijk notulen van de Toeslagenaffaire zoek gemaakt. Niets nieuws onder de zon hoor. Dat gebeurt vaker wanneer mensen of organisaties betrapt worden. Dan raken complete dossiers en zelfs medewerkers zoek. Ook ziekenhuizen en andere zorgverleners doen daaraan driftig mee. Zodra die aangesproken worden op fouten, raken dossiers of delen ervan plots zoek.
De meeste internetoplichters bevinden zich in Nigeria. Ik heb er diverse docu's over gezien. Het oplichten vanachter een pc schijnt daar een nationaal beroep te zijn. Toch hoor of lees ik nooit, dat het land of zijn president Buhari hiervoor aansprakelijk gesteld wordt.
Hoe anders is het wanneer Russen (of Oost Europeanen?) zich misdragen op het www. Dan schijnen plots de overheden dat te doen. Er zijn landen, waar inwoners het graag opnemen voor hun landgenoten en/of leiders. Daar hebben leiders nauwelijks grip op. Natuurlijk is er ook overheidspersoneel betrokken. Maar dat is in elk land. Ook hier, waar de AIVD er een hele dagtaak aan heeft. Let wel : de digitalisering en de vele netwerken vormen tegenwoordig een A target op de lijst van onze vijand(en). Datacentrales en communicatie gaan als eerste plat. Daarop wordt nu al flink geoefend. Dus als een bedrijf of persoon gehackt wordt, is de beveiliging beneden peil.
Dat Amerika ook ons landje bespioneert, is normaal. Zoals de waard is...