woensdag 16 juni 2021

Kevers!

We staan onder een boom. Wat voor een het is, weten we niet. Gisteren, tegen de avond, zagen we plots een gek beest onder de luifel door vliegen. Het was een wat lomp geval. Net een Grumman vliegtuig. Het maakte ook een brommend geluid. Pas later zagen we dat het niet alleen was. Boven onze hoofden aan de bovenkant van het gebladerte was het een drukte van jewelste. Daar vlogen heel veel van die dikke beestjes. Ik dacht eerst aan bijen, maar vanwege de omvang hield ik het maar op kevers. Een zwarte wolk van kevers. Toen het donker werd, was het weer stil daarboven.
Vanmorgen zag ik in de bak met water iets bruins drijven. Bruin met pootjes, want ik zag er twee bewegen. Het was een kever. Ik heb de pechkever eruit gevist en op een blad van de boom gezet. In de ochtend zon kwam ie langzaam weer tot leven. Toen hij zijn pootjes gespreid had kon ik de kever in z'n volledigheid zien.
De soort is mij niet bekend. Ik ben geen natuurfreak in die zin, zoals een zwager van mij. Ik ken enkel de rode VW kever van mijn vader en leerde in mijn diensttijd over holtorren en retekevers. Ik speelde als jochie wel vaak met zwarte kevertjes. Maar vraag me niet naar namen.