donderdag 1 april 2021

Campers in trek

Er is op dit moment sprake van een ware hausse aan liefhebbers voor een camper / kampeerbus. Helaas bevinden zich onder hen ook criminele 'liefhebbers'. Er is namelijk ook sprake van een hausse aan diefstallen. Vaak vinden die gewoon voor de deur of op de oprit naast / bij de woning van de eigenaren plaats. Dat vind ik erg verwonderlijk. Er zijn immers zoveel mogelijkheden om het voertuig te beschermen tegen diefstal? En veel van die mogelijkheden kosten nauwelijks iets. Een kwestie van creatief zijn.

Wie zijn camper enkel voor trips gebruikt, kan er bijvoorbeeld een of twee wielen vanaf halen. Iets met de bestuurdersstoel doen, zodat zitten onmogelijk wordt. Of het stuur demonteren (wat lastiger, tenzij je structureel voor een aanpassing kiest, zoals een afneembaar stuur), een struikeldraad met blikken, een vislijn vastbinden aan de bumper en via het slaapkamerraam aan je grote teen knopen als je naar bed gaat ( 😅) enz. Vaak hebben mensen nog een tweede auto. Daarmee kan je zo'n dure camper ook blokkeren en... in de gaten houden via bijvoorbeeld de dashcam.
En dan zijn er de professionele middelen. Oké, ze kosten behoorlijk wat.
Maar wat kostte je camper? €30.000 of € 60.000? Dan is € 500 aan beveiliging bijna niets. En toch wordt er relatief weinig aan diefstalbeveiliging gedaan. Vreemd. Hoe je het ook ziet, voor de boeven zet je geen camper of busje op straat, maar een zak geld.
Vaak ontbreekt ook nog een volgsysteem, een tracker. Zo'n ding kan antwoord geven op de vraag : "Waar is mijn camper nu?" Natuurlijk zijn er boeven die zo'n tracker kunnen uitschakelen. Ook daar zijn slimmigheden voor om dat tegen te gaan. Boeven hebben haast en dus een hekel aan lawaai, licht en vertraging. Die drie punten vormen een uitgangspunt voor beveiliging tegen diefstal.