zondag 11 november 2018

Hulpverlenen

Iets anders waardevols wat ik meegekregen heb, is anderen te helpen en te delen. Mijn moeder was daar ook mee bezig. Al hadden we het thuis niet bepaald breed, ze dacht ook aan hen die het slechter hadden.
Ze spoorde me ooit aan een buurman en zijn zieke vrouw te helpen, door voor hen boodschappen te doen. Het waren Duitsers en dat lag in de jaren 50 nogal gevoelig. Ik mocht niets over die hulp aan anderen in het dorp vertellen. Als een winkelier mij zou vragen waarom ik bepaalde artikelen kocht (ons kent ons), dan moest ik antwoorden dat we visite hadden. Tja, zo ging dat toen. Zo leerde ik ook te delen met anderen. Misschien ben ik daarom niet zo'n hebberig iemand geworden. Trouwens, het zijn maar spullen, dode dingen.
Later merkte ik dat het delen met anderen bij minder bedeelden gemakkelijker was en vaker voorkwam dan bij mensen die het goed of beter hadden. De laatsten wilden alsmaar meer. Al zijn er uitzonderingen. Helpen geeft een goed gevoel. Er zijn ook andere vormen van hulp, zoals Billy Swan zingt : "if your child needs a dad, I can help" prachtig!