maandag 5 november 2018

Oostvaardersplassen

Nu de rechter de knoop heeft doorgehakt, doen de verantwoordelijken voor het dierenleed daar voorkomen, alsof er inderdaad een groot probleem is. Ze hebben dat decennia lang ontkend, alle waarschuwingen en protesten ten spijt. Maar men kan nu legaal een genocide plegen op ruim 1.800(!) edelherten. Tot voor kort was het grote aantal grazers daar geen enkel probleem en nu dus 'opeens' wel. Staatsbosbeheer reageert verheugd op de uitspraak. Arme beesten. Men probeert de genocide wat te verzachten door te beweren dat een deel van het vlees voor consumptie verkocht gaat worden.
Als ik de regelgeving in ons landje mag geloven, moet voor elk dier een flinke administratie aanwezig zijn omtrent voeding, entingen, ziektes en dergelijke. Maar dat hoeft opeens niet voor de af te schieten beesten, louter omdat ze geen entingen hebben gekregen? Ik wil die administratie per gedood dier wel eens zien, alvorens ze voor consumptie geslacht en aangeboden worden. Of doet de Warenwet mee aan deze corrupte draai?
Gebleken is dat er bijna twee keer zoveel herten omgebracht moeten worden, dan Staatsbosbeheer in eerste instantie 'gedacht' had. Ze hadden niet zo goed geteld. Tja, het waren er meer dan honderd en dan wordt het lastig. Weer een voorbeeld van het slechte beheer daar. Men 'denkt' dat zo'n 450 dieren per soort in het gebied wel een goed leven zouden kunnen leiden. Vaagheid ten top. Maar ja, gaat men de kaal gevreten boel daar eerst weer aanplanten en laten groeien?
De hele gang van zaken bekijkend, begrijp ik best waarom sommige activisten pislink worden. Het gaat hier immers om levens.