dinsdag 13 november 2018

In een snackbar

de nieuwe hangt
Vanmorgen was ik nog vroeger op. Ik was rond 8 uur al in een snackbar te vinden. Niet voor een paar kroketten, maar om wat assistentie verlenen bij het vervangen van een cv ketel.
De oude ketel bevond zich op zo'n 1,70 meter hoogte in een smalle kast. Nadat de leidingen en de afvoeren (rookgas en overloop) gelost waren, zou de ketel zo uit de montagebeugel getild kunnen worden. Niet dus. Het was even flink wrikken voordat de ketel uit de beugel floepte. Tja, en dan moet ie wel opgevangen worden in de nauwe opening. Uiteindelijk bleek dit het lastigste deel van de klus. De nieuwe erin hangen was zo gepiept, omdat ie vele malen lichter van gewicht is dan de oude. De oude aansluitingen behoefden weinig aanpassingen. De nieuwe ketel is een combi, dus ook voor het tappen van warm water. Maar zover kwamen we niet, wat overigens voor de klant geen probleem was. Ze vond de werking van het warmtegordijn bij de deur belangrijker. Je weet wel, dat apparaat dat warme lucht blaast. De volgende klant wachtte, dus werd de boel opgeruimd. Een andere keer wordt het water alsnog aangesloten.
Tijdens het werk raakte ik in gesprek met de eigenaresse. Ze komt oorspronkelijk uit de DDR. Wat bleek ook nog? Ze vertelde dat ze een oude legermotorfiets en een Trabant thuis had staan! Ze ging direct achter haar laptop zitten om mij de motorfiets te laten zien. Intussen was Ben druk aan het werk. De motorfiets was een MZ NVA van 250 cc. Laat ik nu een collega gehad hebben, die voorzitter is geweest van de MZ club hier in Nederland. We hebben veel over dat merk gesproken. Mevrouw was aangenaam verrast vanwege mijn kennis van dat merk. Ik ga beslist een keer een kijkje nemen bij beide voertuigen.