zaterdag 24 november 2018

Onverantwoord gedrag

Als ik hem zie rijden schud ik maar mijn grijze hoofd van onbegrip. De bestuurder zit onder de medicijnen, drinkt daarbij alcohol, is diverse keren onwel geworden achter het stuur en toch.... blijven autorijden. Op de vraag waarom, is het antwoord : "Dat maak ik zelf uit." Hij draagt meestal ook geen gordel.
Als ik zo zijn auto zie, dan betwijfel ik of die echt aan de eisen van de APK voldoet. Ik hoop niet dat ie weer een keer onwel wordt en dan wel anderen slachtoffer maakt van zijn onverantwoord gedrag.
Ten tijde van mijn plukwerk in de boomgaard was er iemand, die last had van uitvalverschijnselen. Meneer was met auto en caravan in een sloot beland, later tegen een muur en weer later tegen een betonblok gebotst. Zijn arts had geadviseerd te stoppen met autorijden. Maar dat deed meneer niet.
Toen ik hem vroeg waarom hij niet stopte met autorijden, reageerde hij bijna woest. Hij vroeg zich af waar ik me mee bemoeide. Ik antwoordde toen : "Met het welzijn van andere weggebruikers, waaronder mijn eigen familie en ikzelf." Daar werd meneer toch even stil van. Tot dan dacht ie blijkbaar enkel aan zichzelf. Ik weet niet of het geholpen heeft, maar ik kwalificeerde zijn gedrag als onverantwoord, asociaal en levensgevaarlijk.