dinsdag 6 november 2018

Lupo met nukken

Soms gebeurt het dat de schakelpook van de Lupo vastzit in de Neutraal stand. Hij is er dan met geen mogelijkheid meer uit te krijgen. En dan opeens (zo lijkt het) komt ie los. In de tussenliggende periode is van alles en nog wat geprobeerd. Van het contact uitzetten tot opnieuw starten en allerlei gedoe met het rempedaal, dat een rol speelt bij het schakelen.
Deze Lupo  heeft een automatische versnellingsbak, wat erg handig is. Omdat het een geïmporteerde auto is, beschik ie enkel over een Duitstalige handleiding. Gelukkig heb ik veel Duitse motorbladen en computer-manuals gelezen, zodat technische termen in die taal mij niet vreemd zijn. Als ik de Duitse handleiding lees over het schakelen, dan trek ik de conclusie dat het een samenspel is van het rempedaal, een drukknop op de pook en het contact. Ergo, elektronica. En o ja, de stand van de portieren en die van de motorkap (geopend of gesloten) speelt ook een rol. Als een van die bewegende delen geopend is, krijg je hem niet uit de Neutraal stand. De contactsleutel kan enkel verwijderd worden als de pook op STOP staat.
Hoe anders is het met de Ducato. Met die handgeschakelde bak kan ik de wagen bijna altijd starten. Met geopende of (deels gesloten) deuren, dakluiken, met of zonder ingetrapt rempedaal, in z'n vrij of in een versnelling met ingetrapt koppelingspedaal, maar ook zonder dat alles. In het laatste geval springt de bus wel naar voren. Maar starten doet ie. Tenzij de startonderbreker actief is. Mocht dat ding kuren vertonen, dan is ie eenvoudig te omzeilen.
Terug naar de Lupo, ik denk dat er mogelijk twee veroorzakers zijn van het probleem : de elektronica die de combinatie rempedaal en schakelpook regelt en een stukje elektronica in de pook zelf, die de ontgrendeling regelt. Op de pook zit namelijk een knop die de bak kan ontgrendelen (foto, gele pijl) om hem via Neutraal in z'n achteruit te schakelen. Ik heb weer huiswerk. Ik ga eerst uitzoeken of er soms sprake is van schakelaars van het rempedaal, die vervangen moeten worden. En anders de schakelaar in de pook, die de ontgrendeling van de bak regelt. Kortom, deduceren en reduceren.