donderdag 15 november 2018

Een HH accu

Het is er toch van gekomen. Op het geweldige internet zag ik opeens een HH (huishoud) accu voorbijkomen. Hij is nog geen jaar oud en voldoet aan mijn eisen voor wat betreft het vermogen en de afmetingen. Eerder heb ik een omvormer gescoord, die van 12 volt de spanning omvormt naar 230 Volt.
Doel van de set is de koelkast onderweg te kunnen laten werken. De koelkast vraagt maar 75 watt, maar ik moet ook rekening houden met het piekvermogen. Dat ontstaat wanneer de koelkastmotor aanslaat. In dit geval zo'n 250 watt maximaal. Vanwege de lage belasting hoefde ik geen sinus omvormer te hebben.
De accu kan onder een van de stoelen geplaatst worden. Mijn voorkeur gaat uit naar die van de passagier. Niet vanwege ontploffings- of kortsluitingsgevaar hoor (hahaha!), nee, vanwege de gewichtsverdeling (nu niet lachen a.u.b.). Aan de linker kant staat al wat gewichtiger spul en samen met mijn gewicht, is opstelling rechts beter. Het is een rekensom van gewichtige zaken : Willem + koelkast+interieur+ bagage = Sonja+ accu+interieur+bagage.
De benodigde 230 Volt voedingskabel trek ik onder de bus door naar de plek waar de elektra-aansluitingen zich bevinden. De kabel krijgt een extra jas ter bescherming. Het ligt in de bedoeling om een extra contactdoos te monteren, die aangesloten wordt op de 230 volt voedingskabel die naar de omvormer gaat. Dat betekent wel : stekker eruit, stekker erin, stekker eruit enz.  Gewoon basic met het handje.