donderdag 22 november 2018

Terug naar de basis

In bijna elk project dat ik geleid heb, werden bedrijfsprocessen geanalyseerd als onderdeel van de veranderingen. Overbodige activiteiten (werkzaamheden die niets bijdroegen aan het doel van een proces) werden geschrapt. Of er werden nieuwe processen gedefinieerd.
Monteurs zijn er om te sleutelen. En dus niet om uitvoerige administraties bij te houden en/of flinke ritten te maken. Daar zijn respectievelijk administrateurs en taxichauffeurs voor. Ze moesten zich bezig houden met hun kernactiviteiten. Dat betekent dat er zo min mogelijk andere rompslomp moest zijn en dat rijtijden beperkt bleven.
Ik moest daaraan terugdenken, toen iemand mij over haar werk vertelde. We zaten aan de koffie, toen ze vertelde dat ze in het onderwijs gewerkt had. Ze is daarmee gestopt, toen ze merkte dat ze relatief erg veel tijd kwijt was achter de computer in plaats van voor de klas. Ze had ooit bewust gekozen kinderen les te geven en zeker niet voor de functie van administrateur in het onderwijs. Dat was weer een voorbeeld waarin kernactiviteiten bedolven geraakt zijn onder bijkomstigheden. In de veehouderij komt dat ook voor. Daar werken boekhouders, die tussendoor voor het vee zorgen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden, waar de 'ambtenarij' de boventoon voert.