vrijdag 16 november 2018

Een onvoldoende

Er was een tijd dat ik de onvoldoendes die ik voor schriftelijke overhoringen kreeg, thuis moest laten ondertekenen door een van de ouders. Ooit zei ik een keer dat de meeste klasgenoten een nog lager cijfer hadden, maar dat verweer vond mijn moeder een slap excuus. Er was een tijd dat ik nogal veel onvoldoendes scoorde. Om mijn lieve mamma enigszins te ontzien en haar te doen blijven geloven in mijn intelligentie, besloot ik haar handtekening na te maken. Zo kon ik met een gerust hart belangrijkere dingen doen in plaats van leren.
Vele jaren later, toen mijn moeder mijn handtekening zag, zei ze : "Die lijkt erg veel op die van mij!" Ik heb haar toen maar opgebiecht hoe dat zo gekomen is.
Vanmorgen las ik dat de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, boos is op de Nationale Ombudsman. De laatste is van mening dat in de binnenstad van Amsterdam een handhavingscrisis heerst met veel wetteloosheid. En toen, toen las ik iets wat overeenkwam met mijn verweer rond mijn onvoldoende. Halsema zei namelijk : "De Ombudsman moet maar eens in Somalië gaan kijken." Dat is toch zeker ook een slap excuus? Wat zeg ik? Ik was nog een puberende tiener, toen ik mijn verweer uitte. Halsema is nota bene een burgemeester met veel kennis en ervaring (denk ik). En dan Somalië vergelijken met Amsterdam? Is Somalië de opmaat voor Amsterdam? Gek mens. Geef het nou maar gewoon toe dat het een bende is en ga er iets tegen doen.