vrijdag 9 november 2018

Op de automatische piloot?

Een fanatieke Tesla aanhanger, meneer Everts, is twee keer bekeurd wegens het in de handen hebben van een smartphone onder het rijden als bestuurder van een Tesla. Hij verweerde zich met de opmerking, dat de automatische piloot van de Tesla dermate veilig is dat hij in de auto gewoon zijn werk kan doen. Hij gebruikt zijn auto onderweg als rijdend kantoor, aldus Everts. Everts vecht de bekeuringen aan en staat vandaag voor de rechter.
Volgens Everts denkwijze, zou een piloot dat ook zonder meer kunnen doen. Immers in het luchtruim is veel minder verkeer en voor ingrijpen als het toch nog fout dreigt te gaan is tijd genoeg. Een machinist zou dat ook kunnen doen. Kan ie gezellig een praatje maken met een reiziger in de achterste coupé.
Kijk, die Tesla is heus niet onfeilbaar. Dat is inmiddels gebleken. Ook dat voertuig bestaat uit techniek, die door feilbare mensen gemaakt is. De luchtvaart is een goed voorbeeld wat dat betreft. Er worden in de techniek veel fouten gemaakt.
Als bestuurder ervan blijf je verantwoordelijk en dien je te allen tijde op te letten. Neem anders de trein, Everts. Tenzij jij of Tesla mij de garantie geeft, dat in geval van een ongeluk enkel de Tesla bestuurder het slachtoffer zal zijn. Op zo'n manier mag Everts voor mij wel egoïstisch zijn.