woensdag 21 november 2018

Scootmobiel



Hè, hè, eindelijk neemt men de scootmobiel onder de loep. Het werd tijd. Het is erg mooi dat mensen die echt slecht ter been zijn toch mobiel kunnen zijn. Maar geef ze dan een fatsoenlijk en vooral veilig vervoermiddel. Begin maar eerst al die driewielers te verbieden. Dat zijn zeer instabiele ondingen. Vier wielen dus. Haal vervolgens al die mini scootmobielen van de weg. Die dingen zijn veel te klein en verdwijnen grotendeels in de achterste van de berijder. Er zijn er ook die meer weg hebben van een elektrische step.
Als ik naar de bediening kijk valt me op, dat men een remhendel gebruikt om gas te geven! Hoe bestaat het! Waar is de uniformiteit? Gasgeven die je door aan een handvat te draaien of met de rechtervoet een pedaal indrukken. Ik zie zo vaak dat mensen in zo'n scootmobiel opeens naar voren of naar achteren sprinten. Zo'n transportmiddel moet altijd geveerd zijn. Het stuur trilt bijkans uit je handen.
En tot slot de techniek. Veel eigenaren hebben nauwelijks enige kaas gegeten van of feeling voor de vereiste rijtechniek. Ze rijden vaak veel te hard, hotsen en botsen overal tegenaan en liggen geregeld op de grond. Al zou dat laatste ook te maken kunnen hebben met hun manier van afstappen. Een kleine oneffenheid in combinatie met een verkeerde stuurbeweging is al voldoende voor een ongeluk. Geregeld zie ik mensen met de scootmobiel tegen een object aanrijden. En vervolgens klagen, dat het apparaat kapot is.
Zowel aan het voertuig als aan het gebruik ervan moet heel wat veranderd worden. Maar misschien moet men eerst bij de RDW beginnen. Daar worden voertuigen gekeurd alvorens ze de weg op mogen. Dus ook de stint.