zaterdag 10 november 2018

Onrecht

Het vonnis over de Friezen die voorkwamen dat anti Zwarte Piet demonstranten tijdens de intocht van de Sint en zijn Zwartje Pieten zouden demonstreren, staat in geen enkele verhouding tot dat van Dave Roelvink. De laatste reed met zijn dronken kop met zeer hoge snelheid (bijna 2x hoger dan toegestaan) door het verkeer.
De kwestie rond de Friezen riekt naar klassenjustitie. Er zijn meer situaties bekend, waarin mensen wegen blokkeren. Maar volgens de rechter ging het hier om het voorkomen van een demonstratie. En dat laatste woog voor de rechter dermate zwaar, dat hij tot een verhoudingsgewijs zwaardere straf kwam. Een kinderfeest verstoren schijnt geen probleem te zijn. Opvallend genoeg werd de 'aanstichtster' (een stoere Friezin, die het kinderfeest wilde beschermen) van veel aanklachten vrijgesproken. En toch relatief zwaarder gestraft.
Een motoragent, die op de Nasaukade in Amsterdam iemand doodreed, wordt alsnog vervolgd. Het OM zag af van vervolging, omdat de agent niets te verwijten viel. Toch reed de agent zo'n 80 km/uur waar 50km/uur is toegestaan. De agent was op weg vanwege een inbraakmelding en voerde zwaailicht noch sirene. De nabestaanden hebben via een artikel 12 procedure alsnog vervolging van de agent geëist. Vooral vanwege de houding van de agent (meneer viel niets te verwijten) en om het slachtoffers alsnog recht te doen.
Justitie wordt steeds meer een bolwerk van softies met aanklagers en rechters met persoonlijke voorkeuren.