zaterdag 13 oktober 2018

Tegengas

Op zich is er niets mis mee om naar andere geluiden te luisteren. Zelfs als ze extreem overkomen. Er zitten toch vaak interessante aspecten aan. Oké, het is lastig toe te geven dat andersdenkenden of zelfs dictators ook goede ideeën hebben. Zelfs Hitler. Maar alles wat met zo'n iemand te maken heeft, wordt na diens verdwijnen pardoes zijn hele nalatenschap van tafel geveegd. Maar zelfs de duivel maakt fouten en dus valt er nog best iets positiefs van hem te stelen.
Zo zag ik in oost Europa een droog irrigatiesysteem. Droog, omdat niemand meer de sluizen en pompen wil /mag bedienen. Het systeem was een idee van hun verjaagde dictator. En nu? De landbouwgrond is kruk droog en onbruikbaar. De dictator heeft hen dus nog steeds in zijn greep.
Organisaties als Amnesty, Milieudefensie en Greenpeace zijn ook zinvol, al slaan ze wat mij betreft vaak erg door. Zelfs de anti Zwarte Piet club heeft ook z'n positieve kant. Al was het maar het fenomeen, dat een mens heel erg kan doorslaan in (zelf)medelijden. Ze zouden beter kunnen demonstreren tegen de economische terreur van wereldmerken, die ten koste van de arme bevolking elders grote winsten kunnen maken. Dat geld verdwijnt in de vorm van sponsoring met miljoenen naar o.a. topsporters, die hun merk mogen propageren.
Tegenwoordig worden (politieke) demonstranten betaald om tegengas te geven. Dat soort demonstranten is van nature onbetrouwbaar en praten dus ook hun mond voorbij.