donderdag 25 oktober 2018

Energiebewust?

Toen we ons eerste huis kochten, eind jaren 70, zijn we direct een energiebewuste aanpak gestart. In onze appartementen hadden we daar weinig grip op, vanwege de centraal gestookte ketels zonder meters op de radiatoren. Er kwam isolatie, dubbelglas en zelfs een open haard.
Energiebewust ging en gaat nog steeds bij ons om geld. Klaar uit. Nu hoor ik dat men dat liever betrekt op het milieu. Helaas, geld spreekt mensen (waaronder wij) meer aan dan het milieu. Nog niet zo lang geleden sprak men over het feit, dat mensen die wilden stoppen met roken en daarvoor geld kregen eerder stopten dan de rest. Dus ook daar niet het milieu of zelfs de eigen gezondheid, maar geld. Een bericht, dat geen lichaamsbeweging erger is dan roken, zal daarom met plezier door menige roker ontvangen zijn.
Dat 50 plussers beter omgaan met energie is logisch. Daar zijn we mee opgevoed. Zelfs met drinkwater moesten we zuinig omgaan. Eigenlijk met alles. Maar ja, mensen doen zoveel rare dingen. Al dat plastic was ooit bedoeld om o.a. ontbossing tegen te gaan. Je weet wel, ons milieu. Het probleem heeft zich verplaatst naar o.a. de zee. En dat is met menig mensen-idee het geval : problemen verplaatsen, niet oplossen. Maar ach, ook dan gaat het enkel om geld.