vrijdag 19 oktober 2018

Criminele asielzoekers

In een regionaal blad las ik een paar artikelen over criminele asielzoekers uit het AZC in Dronten.

Een politieagent vertelt : ,,Begin dit jaar zagen we een kentering in de ontwikkeling van winkeldiefstallen. Het zijn er méér. De verdachten verblijven op het azc in Dronten. Ze komen uit Marokko, Algerije, Tunesië, Moldavië en Albanië. Veilige landen, volgens het ministerie. Het zijn geen echte asielzoekers, maar ze verblijven wel op het azc en kunnen er door de procedure lang zijn. Ze zien Nederland als een walhalla met winkels en fietsen en gaan stelen.
Vooral eind september 2018 had de politie te maken met 'drukte'. In een week tijd kwamen twaalf aangiften binnen van winkel- of fietsendiefstal door asielzoekers. In een weekend zaten tien verdachten in de cellen van het politiebureau. ,,Er waren nauwelijks agenten over om op straat te laten lopen", aldus de burgemeester.
Een raadslid wilde weten of de burgemeester bekend is met de misdrijven die worden gepleegd door bewoners van het asielzoekerscentrum in Dronten en de overlast die dat veroorzaakt. Een gemeenteraadslid vond dat de politiek zich openlijker moet uitspreken over dit thema dat leeft onder de bevolking. "Als wij er niks over zeggen, dan is dat minachting van de burger", aldus het raadslid.
Volgens de politie betreft het een specifieke groep asielzoekers, die uit veilige landen komen en weten dat hun aanvraag wordt afgewezen. ,,Een kleine groep rondreizende criminelen die gebruikmaken van de faciliteiten voor vluchtelingen. Zij vertonen gedrag waar we ongelooflijk veel last van hebben", aldus de burgemeester, "het is een landelijk probleem."
Het verslag geeft aan hoe schrijnend het asielbeleid in ons land is. Dit soort mensen moet via een lik op stuk beleid subiet uitgezet worden. De toegangscontrole bij de grenzen van ons land heeft zonder meer bestaansrecht. Niet via een EU grenswacht, maar onder eigen regie.