vrijdag 26 oktober 2018

Erfelijk belast

Vanwege mijn paniekaanvallen heeft het weinig zin mijn bloeddruk te laten opmeten door een doktersassistente, huisarts of specialist. De omgeving bezorgt mij namelijk van die aanvallen. Ook wanneer ik daar langer verblijf. Eerlijk gezegd weet ik nog steeds niet waarom dat zo is. Ik ga niet met een benauwd gevoel naar de dokter, tandarts of het ziekenhuis. Ook niet naar een bouw- of supermarkt. Die aanvallen slaan plotsklaps toe. Ook elders, zelfs fluitend op de fiets door de bossen. Maar ook thuis als ik op de bank zit te puzzelen.
In gewone omstandigheden is mijn bloeddruk in orde. Mooi zelfs, zoals mij de laatste keer gezegd werd. Ik denk dat het ook te maken heeft met mijn vaardigheid zaken van me af te kunnen laten glijden. Soms noemt men mij daarom onverschillig en/of afstandelijk. Al was het maar omdat ik denk : 'dat is jouw/jullie probleem, niet het mijne.'
Een te hoge bloeddruk is een sluipmoordenaar, dus is het goed om die geregeld te (laten) controleren.
Een te hoge bloeddruk kan een erfelijk iets zijn. Het komt voor dat het in de familie zit. Bij mijn weten zit het niet in onze familie, al had mijn moeder op latere leeftijd wel een hoge bloeddruk.
Er zijn ook mensen die hun te hoge bloeddruk ervaren door hun familie. Dat lijkt mij vervelender. Gelukkig is aan beide zaken iets te doen.
Nu de zorg alsmaar afneemt, is het zaak alles van je af te laten glijden. Van de lp Pass the chicken and listen : Lay it down, brother!